top of page

3 būdai, kaip greitai nusiraminti

Atnaujinta: 2023-03-28

Atskirų regionų streso ir nerimo tyrimai rodo gluminančių dalykų: streso ir nerimo lygis auga, į šias pinkles patenka vis jaunesni žmonės, o vyresnio amžiaus senoliai vis daugiau laiko praleidžia jaudindamiesi ir nerimaudami. Nors įtampos ir streso priežastys kiek skiriasi, visgi gyvenimo kokybė nuo to stipriai nukenčia, nes savo energiją ir laiką nukreipiame ne ten, kur galėtume.

Tai ką daryti, jei suima stresas, įtampa, nerimas?



Būdas nr. 1: pasitelkti kvėpavimo sureguliavimą


Kai atsiduriame trikdančioje situacijoje ar iš "koto išverčia" netikėtos aplinkybės, žmogaus viduje įsijungia savisaugos instinktai ir kūnas nukreipia visą savo energiją ir jėgą į galūnes, pradeda gamintis daugiau adrenalino, suintensyvėja žmogaus kvėpavimas ir širdies plakimas. Dėl to kartais atrodo, kad trūksta oro ir / ar stoja širdis. Sugrąžinti kūno gyvybines funkcijas į harmoningą būvį ir išsivaduoti iš įtampos padeda sąmoningas kvėpavimas. Reiškia, žmogus sukaupia savo dėmesį į plaučius ir iš paviršinio įkvėpimo bei iškvėpimo pereina į gilų ir lėtą kvėpavimą.


Sureguliuoti širdies pulsą ir nusiraminti galima vos per keletą minučių ritmingai kvėpuojant tokiu ciklu:


  1. 4 sekundės įkvėpimui,

  2. 4 sekundes oras užlaikomas plaučiuose,

  3. 4 sekundės iškvėpimui,

  4. 4 sekundes oras ir vėl užlaikomas plaučiuose.


Šie keturi žingsniai sudaro vieną kvėpavimo ciklą. Atlikus 10-15 tokių ciklų (t. y. 2-4 min.) galima padaryti pauzę, pailsėti ir jeigu reikia, tęsti toliau kol pavyks nusiraminti ir sulėtinti širdies plakimą iki komfortabilios būsenos.



Būdas nr. 2: atpalaiduoti nervinę sistemą


Atpalaiduoti nervinę sistemą taip pat galima labai paprastai. Pagal Eden metodą, tereikia uždėti dešinės rankos smilių sau ant kaktos tarpelyje tarp antakių ir piešti begalybės ženklą (horizontaliai pavirtusį skaičių 8) išilgai akių:


švelniai liesdamas odą veski pirštą į kairę kiek aukščiau antakių smilkinių link, o tada, apvesdamas akiduobę, brauk pirštu kiek žemiau apatinio voko ir tuomet kilk nosies kuprele aukštyn iki pasieksi tašką tarp antakių, nuo kur ir pradėjai šį veiksmą. Tuomet, pakartok lygiai tą patį, tik su dešine akimi, ir sugrįžk į pradinį tašką.


Štai ir nupiešei begalybės ženklą! Kartoki šį „rašymą“ tol, kol pradėsi žiovauti ir kūnas atsipalaiduos.



Būdas nr. 3: užsikrauti malonia emocija


Dar vienas būdas, padedantis išsivaduoti nuo įtampą varančių sunkių minčių, - tai dėmesio sutelkimas į pozityvią emociją. Kai mintimis nukeliaujame į malonų prisiminimą, sukeliantį pačių nuostabiausių emocijų, išsyk nuotaika pasitaiso, veide atsiranda šypsena. Kai greta esantys žmonės eina parūkyti, išgerti kavos ar kitaip „išleisti garą“, galbūt tu visgi nuspręsi 10 min. pabūti su savimi ir pamaitinti save malonia emocija atliekant šią, trumputę praktiką:



Taigi šie trys greiti, paprasti ir lengvai pritaikomi nusiramino būdai gali iš ties pasitarnauti tada, kai įtampa, stresas, nerimas „rauna stogą“. Smagumas tas, kad šie būdai nereikalauja išankstinio įdirbio ir didelių energijos bei laiko pastangų. Be to, juos galima atlikti būnant tiek namuose, tiek darbo aplinkoje, sėdint automobilyje ar parke ant suoliuko, važiuojant viešuoju transportu ir pan. Vienintelė būtina sąlyga – tai tavo noras šiuos būdus pritaikyti praktiškai ir kantriai sulaukti pozityvaus rezultato!



Su ramybe,

Agnė

 


434 peržiūros
bottom of page